فیبر نوری چیست ؟
فیبر نوری تارهایی به باریکی موی انسان که از جنس شیشه با پلاستیک فشرده هستند (اکسید سیلیکن) قابلیت ارسال داده با انتشار نور ایجاد می کند. رشته نوری که وارد فیبر نوری می شود از طریق شکست در تار های فیبر داده را انتقال می دهد.

دلایل انتخاب فیبر نوری در مخابرات :
- فیبر نوری پهنای باند بالا تری نسبت به مدیاهای دیگر دارد زیرا فرکانس بالاتری دارد.
- نسبت به مخابرات ماهواره ای تاخیر کمتری دارد.
سه جز اصلی فیبر نوری از داخل به بیرون عبارت اند از :
- Core
- Cladding
- Coating
انتقال دیتا از طریق نور در هسته فیبر نوری اتفاق می افتد. نور دارای ماهیت ذره ای و موجی یا الکترومغناطیسی که از آن به صورت امواج الکترومغناطیسی یاد می کنیم که دارای طیف است و ماهیت ذره ای یا کوانتمی آن یعنی نور را به شکل فوتون هایی در نظر می گیریم که امکان پخش گستردگی را فراهم می کند.
شکست نور: زمانیکه نور از یک محیط با چگالی خاص وارد محیط دیگری با چگالی متفاوت می شود سرعت نور تغییر می کند در حقیقت نور دچار شکستگی می شود.
انواع فیبر نوری:
به طور کلی فیبرهای نوری به دو دسته تقسیم می شوند :
- Single Mode یا به اختصار SM
- Multi Mode یا به اختصار MM
البته این دو دسته از فیبرهای نوری خود نیز دارای گونه های متفاوتی هستند که در مقالات بعدی به نحوه عملکرد، پهنای باند، و طول مسافت انتقال اطلاعات می پردازیم.
مزایای فیبر نوری چیست:
- قیمت پایین؛ به دلیل استفاده از Scale مساوی در کابل مسی تارهای اکسید سیلیکون که ماده اصلی آن شن و ماسه است نسبت به کابل مسی ارزان تر است.
- استحکام کشش به دلیل روکش های پلاستیکی و ماده محکمی به نام گلار که بر روی پوشش پلاستیکی کشیده می شود از استحکام قابل قبولی برخوردار است.
- پهنای باند وسیع : پهنای باند بالاتر از ۱۰Gbps در فیبرنوری داریم.
- عدم تداخل :به خاطر پوشش پلاستیکی و عدم وجود میدان مغناطیسی در فیبرنوری احتمال تداخل امواج نداریم به همین سبب میتوان در کنار کابل های فشار قوی، دکل های فشار قوی و انتقال نیرو و یا ژنراتور های برق استفاده کرد.
- امنیت: امنیت بالا به دلیل عدم تداخل امواج در کانال
- مقاو در مقابل خوردگی و جوندگی
- غیر قابل اشتعال:تا دمای ۸۰ درجه سانتی گراد تحمل گرما دارد.
- وزن کم و قطر کم
- عدم نویز پذیری
- تضعیف کم یا اتلاف پایین: استفاده از ریپیتر کم است